Kényszerintézkedések általában

A kényszerintézkedések körében az eljárási törvény különbséget tesz egyrészről a személyi szabadságot érintő kényszerintézkedések, másrészről a vagyont érintő kényszerintézkedések (kutatás, motozás, lefoglalás, elektronikus adat ideiglenes hozzáférhetetlenné tétele) között.

Személyi szabadságot érintő kényszerintézkedés a hatályos szabályozás alapján

A bírói engedélyes kényszerintézkedések

A távoltartás, a bűnügyi felügyelet, a letartóztatás és az ideiglenes kényszergyógykezelés elrendelésére kizárólagosan bíróság jogosult (ezek az ún. bírói engedélyes kényszerintézkedések). Ezen kényszerintézkedések elrendelésének, meghosszabbításának és fenntartásának csak akkor van helye, ha a büntetőeljárás szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt folyik és

  • a terhelt bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható vagy vele szemben vádat emeltek, és
  • a személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés céljának eléréséhez ez szükséges, és az elérni kívánt cél más módon nem biztosítható.

A személyi szabadságot érintő kényszerintézkedés a terhelt eljárási jelenlétének biztosítása, a bizonyítás megnehezítésének vagy meghiúsításának megakadályozása, vagy a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében rendelhető el.

Amennyiben hozzátartozóját előállították, őrizetbe vették, letartóztatták, vagy valamilyen bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják vagy vádolják, illetve valamilyen minőségben beidézték a rendőrségre, bíróságra, kérem forduljon hozzám bizalommal és azonnal vegye fel velem a kapcsolatot, kérjen konzultációs időpontot most!

Mindenre kiterjedő védekezést építünk fel az Ön érdekében, így megbízható és valós büntetőjogi védelmet nyújtok Önnek!

Telefon: 06 30 415 8296