Járművezetés ittas vagy bódult állapotban

Amennyiben Önt ittas vagy bódult járművezetéssel gyanúsítják vagy vádolják, minél előbb lépjen kapcsolatba dr. Király Enikő védőügyvéddel, /ittas vezetés ügyvéd/ aki tájékoztatja eljárási jogairól, helyzetéhez képest az Ön számára legkedvezőbb védekezési stratégiát épít fel, melynek mentén haladva hozzásegíti Önt ahhoz, hogy az eljárás az Önnek legkedvezőbb eredménnyel zárulhasson!

Mire számíthat az, akit ittas vagy bódult járművezetéssel gyanúsítanak, illetve ittas, bódult járművezetés során tetten érnek?

Arra mindenképpen, hogy a bíróság ezt, annak bizonyítottsága esetén járművezetéstől eltiltással, illetve a személyi körülményekhez képest általában pénzbüntetéssel vagy közérdekű munka büntetéssel fogja szankcionálni.

A Btk. kötelező rendelkezése, hogy a járművezetéstől el kell tiltani azt, aki járművezetés ittas állapotban vagy járművezetés bódult állapotban bűncselekményt követ el. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bíróságnak nincs mérlegelési lehetősége abban a tekintetben, hogy a járművezetés ittas állapotban törvényi tényállását kimerítő elkövetőt a járművezetéstől eltiltsa-e, hanem erre a jogszabály erejénél fogva – szűk kivételtől eltekintve (úgynevezett különös méltánylást érdemlő eset fennállása esetén) – köteles. Az eltiltás mértéke egy hónaptól tíz évig terjedhet, illetve lehet végleges hatályú.

Mivel manapság már mindennapi életünk része a jogosítvány, így általában ezen bűncselekmény elkövetőit érintő „legfájdalmasabb pont” mindenképpen a kötelező járművezetéstől eltiltás alkalmazása a bíróság részéről.

Amennyiben időben felkeresi dr. Király Enikő büntető ügyvédet, valamennyi enyhítő körülmény feltárásával segítségére lesz Önnek abban, hogy a jogosítványát a lehető legrövidebb ideig kelljen nélkülöznie. Ezen kívül, a megfelelő védekezés kialakítása, ennek keretében pedig a releváns személyi körülményeinek a hatóság, illetve bíróság tudomására hozatala adott esetben akár százezres nagyságrendű különbözetet is jelenthet a pénzbüntetés kiszabása során.

A bűncselekmény elkövetési módja az ittas vagy bódult állapot.

Közúti ellenőrzés, “szondázás”, ittas vezetés kiszűrése

Mikor tekinthető valaki ittas állapotban lévőnek?

Abban az esetben, ha a szervezetéből 0,50 gramm/liter ezrelék véralkohol, illetve 0,25 milligramm/liter ezrelék levegőalkohol-koncentrációt meghaladó érték mutatható ki. Ennek megállapítása történhet helyszíni mérés, „szondáztatás” alkalmával, amennyiben annak értékét elfogadja, illetőleg vérvétel alapján, igazságügyi orvosszakértő által.

Hiteles légalkoholmérő berendezés

Mikor tekinthető valaki bódult állapotban lévőnek?

Ennek eldöntése minden esetben igazságügyi szakértői kompetencia, az eljárásban kirendelt szakértő állapítja meg azt, hogy az érintett személy (gépjárművezető) vonatkozásában a járművezetés elkövetése idején fenn állt-e a bódult állapot.

A járművezetés ittas illetve bódult állapotban bűncselekmény elkövetése esetében igen gyakori, hogy gyorsított eljárásban, bíróság elé állítás keretében történik döntés az ügyben. Ez azt jelenti, hogy a gyanúsítotti kihallgatást követő 30 napon belül az ügyészség az elkövetőt bíróság elé állítja, amely általában nyomban dönt a felelősség kérdéséről, illetve bűnösség esetén az alkalmazott szankcióról. Jelentős szabály, hogy az ilyen típusú eljárás során a védelem kötelező, azaz ügyvédi jelenlétet és közreműködést igényel. /ittas vezetés ügyvéd/

Ittas járművezetéssel kapcsolatos ügyében számtalan enyhítő körülmény feltárását eredményezheti a megfelelő szakmai segítség.

Becsült véralkoholszint:

Magyarországon a gépjárművezetés kapcsán zéró tolerancia van érvényben, azaz alkohol jelenléte a vérben a kimutatható legcsekélyebb arányban sem megengedett!

Az alábbi számítás egy közelítő becslés, amely az európai egészséges emberek szervezetének átlagos etil-alkohol metabolizmusán alapul. A táblázat nem veszi figyelembe az etanol lebontásának, az alkoholtűrő képességnek genetikai, alkati, életkorból, illetve egyéb okból fakadó esetleges különbözőségeit. Felbontása korlátozott az elfogyasztott italok alkoholtartalmára és időtávjára, érzéketlen a fogyasztás körülményeire, így pl. betegség, vagy gyógyszerek szedése, beszűkült májfunkció (enzimaktivitás) esetén nem informatív.

Légalkohol táblázat:

0.1 mg/l alatt az alkoholfogyasztás nem bizonyítható,

0.11 mg/l – 0.25 mg/l ivott, de alkoholosan nem befolyásolt,

0.26 mg/l – 0.4 mg/l igen enyhe,

0.41 mg/l – 0.75 mg/l enyhe,

0.76 mg/l – 1.25 mg/l közepes,

1.26 mg/l – 1.75 mg/l súlyos,

1.76 mg/l fölött igen súlyos.

Véralkohol táblázat:

Véralkoholszint: 0.3-0.5 ‰: Az első tünetek megjelenése, csillogó szem, derűsebb hangulat, bőbeszédűség, gátlások kezdeti leépülése, reflexek tompulása.

Véralkoholszint: 0.5-1.5 ‰: Ittasság. Eufória, kifejezetten emelkedett hangulat, gátlások elvesztése, alaptalan önbizalom, erősödő logorrhoea (bőbeszédűség, “szómenés”). Mozgáskoordináció romlása, növekvő reakcióidő, szűkülő térlátás, belövellt kötőhártya. Pulzus és légzés szaporább, vérnyomás emelkedik, verejtékezés, fokozott vizeletkiválasztás (diuresis).

Véralkoholszint: 1.5-2.5 ‰: Részegség. Excitáció (izgatottság), egzaltáció, nyugtalanság, ingadozó hangulat, agresszivitás. Normák figyelmen kívül hagyása. Érzékelés, reflexek, egyensúlyérzés számottevő romlása, bizonytalan járás és térbeli tájékozódás, akadozó beszéd. Sápadtság, légzés és szívműködés gyérül, hányinger, hányás jelentkezhet.

Véralkoholszint: 2.5-4.0 ‰: Alkoholmérgezés. Zavarodottság, aluszékonyság, később komatózus szak: ingerekre nincs reakció, reflexek nem válthatóak ki, pupillák szűkek (romló kilátások, ha ezután kitágul), légzés felületes, pulzus gyenge, vérnyomás alacsony. Vizelet- és széklettartási nehézségek. Aspiráció, fulladás veszélye (garatreflex nincs, nyelv hátracsúszhat), szabadban kihűlés, fagyás. Életveszélyes állapot.

Az alkohol lebomlása a szervezetben

Az alkoholtartalom a szervezetben hivatalosan az úgynevezett véralkohol-koncentráció nyál és kilégzés, vagy vizelet mintavételéből mutatható ki, annak a szervezetből való kiürülése többféle összetevőtől függ.

Amikor az alkohol áthalad a test emésztőrendszerén, igazából nagyon kis mennyiség kerül ténylegesen megemésztésre, mivel az alkohol  elfogyasztása után az anyag 20 %-a közvetlenül a véráramba kerül és a szervezetben, valamint az agyban körbehordozódik. A többi azután lép a véráramba, miután felszívódik a vékonybélből. Ez a folyamat lelassul, amikor étel is van a gyomorban és a belekben, aminek megemésztése hosszabb időt vesz igénybe az alkoholénál.

Miután az alkohol belép a véráramba, a májban metabolizálódik, az egészséges máj ugyanolyan sebességgel bontja le az alkoholt, függetlenül a nemtől, vagy testsúlytól, azonban a májban történő metabolizáció  nem az egyetlen olyan tényező, amely meghatározza, hogy az alkohol milyen gyorsan hagyja el a testet.

További tényezők

  • Kor
  • Az alkohol fogyasztásának gyorsasága
  • Etnikai hovatartozás
  • Testzsírtartalom
  • Mennyi ételt fogyasztott ivás előtt vagy alatt
  • Az elfogyasztott élelmiszerek zsírtartalma
  • Az egyén által jelenleg alkalmazott gyógyszerek

A vizeletvizsgálat során azt kell figyelembe venni, hogy az alkohol általában 12-36 órán át marad kimutatható a vizeletből, attól függően, hogy mennyi volt a fogyasztás, bár bizonyos tesztek akár 48 órát meghaladóan is kimutathatják az anyagot. A legfejlettebb vizeletvizsgálatok pedig képesek az alkoholt 80 órával az utolsó ital elfogyasztása után is jelezni. A nyálmintából pedig a fogyasztást követő 10-24 órán keresztül ismerhető meg az alkoholszint.

A légalkoholszonda készülék nem azt jelzi, hogy a személy mikor fogyasztott szeszesitalt, hanem azt, hogy alkohol van a szervezetben, melyet akár 24-36 óra elteltével is ki lehet mutatni. Ha valaki a járművezetés megkezdése előtt néhány órán belül nem fogyasztott alkoholt, az még egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lehetne ittas állapotban, mivel az előző napi alkoholfogyasztás még jelen lehet a szervezetében másnap. Ezt hívják post alkoholos állapotnak.

Mindent összevetve nem bír relevanciával, hogy az érintett mikor és mennyi alkoholos italt fogyasztott, csupán az számít, hogy amikor a sofőrnek az igazoltató rendőr szondájába kell fújnia, illetve amikor vért vesznek tőle, akkor milyen értékeket produkál!

egységdoboz mintavételhez ittas, vagy bódult járművezetés esetén

Amennyiben további kérdései vannak a vezetői engedélyével kapcsolatban, hívjon fel! Kérjen konzultációs időpontot! Telefon: 0630/415-8296.

Járművezetés ittas állapotban hatályos szabályozása a Büntető Törvénykönyvben:

236. § (1) Aki ittas állapotban vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású úszólétesítményt vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet vezet, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt

a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést,

b) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,

c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,

d) öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget

okoz.

(3) Aki ittas állapotban nem gépi meghajtású úszólétesítmény vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton nem gépi meghajtású jármű vezetésével a (2) bekezdésben meghatározott következményt idézi elő, az ott tett megkülönböztetés szerint büntetendő.

Járművezetés bódult állapotban hatályos szabályozása a Büntető Törvénykönyvben:

237. § (1) Aki a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol kivételével vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt vasúti vagy légi járművet, gépi meghajtású úszólétesítményt vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton gépi meghajtású járművet vezet, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt

a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést,

b) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,

c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,

d) öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget

okoz.

(3) Aki a szeszes ital fogyasztásából származó alkohol kivételével vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem gépi meghajtású úszólétesítmény, vagy közúton, illetve közforgalom elől el nem zárt magánúton nem gépi meghajtású jármű vezetésével a (2) bekezdésben meghatározott következményt idézi elő, az ott tett megkülönböztetés szerint büntetendő.

Ittas, bódult állapotban való vezetés elkövetése miatt indult eljárás Önnel szemben?

Hívja bizalommal dr. Király Enikő büntetőügyvédet!!

Tel.: +36304158296

Kapcsolódó anyagok:

/kulcsszavak: ittas vezetés ügyvéd, budapesti ügyvéd, járművezetés ittas állapotban, bódult állapotban vezetés, ittas vezetes ugyved, jogosítvány elvétele, ittas sofőr/

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás