Mennyiségi kérdések a kábítószerrel összefüggő bűncselekmények körében

Mennyiségi kérdések a kábítószerrel összefüggő bűncselekmények körében

– büntetőeljárás – kábítószer – ügyvéd – mennyiség – büntetés – elterelés –

Amikor a nyomozó hatóság kábítószerrel vagy új pszichoaktív anyaggal kapcsolatban elkövetett bűncselekmény miatt eljárás indít, az esetek legnagyobb többségében ügyvédként nem lehet teljes bizonyossággal határozott választ adni a gyanúsítottak és hozzátartozóik által feltett leggyakoribb és legelső kérdésre, arra, hogy

„Mennyit kaphatok ezért?”

a bíróság épülete

A büntetési tételkeret:

A Btk. különböző büntetési tételekkel szankcionálja a csekélya jelentős és a különösen jelentős mennyiségű kábítószerre, illetve csekély és az azt meghaladó mennyiségű új pszichoaktív anyagra elkövetett bűncselekményeket.

Közös vonás a fenti bűncselekmények vonatkozásában, hogy valamennyi esetben, a csekély mennyiséget meg nem haladó esetben a törvény ún. privilegizált alakot – sokszor vétségi formát – nevesít, amely nyilvánvalóan kedvezőbb kiszabható büntetést tesz lehetővé.

Szakértő kötelező bevonása a büntetőeljárásba:

Annak megállapítása, hogy az eljárással érintett kábítószer vagy új pszichoaktív anyag egyáltalán valóban kábítószernek, új pszichoaktív anyagnak tekinthető-e, illetve annak mennyi a tiszta hatóanyag-tartalma, ezáltal a mennyiség csekély, jelentős vagy különösen jelentős mennyiségűnek tekinthető-e, igazságügyi szakértő feladata.

A szakértő által meghatározott mennyiség alapulvételével van lehetőség az eljárásban a pontos mennyiségre vonatkozó jogi minősítés meghatározására.  A Btk. 184. § (2) bekezdés alapján, „az új pszichoaktív anyag csekély mennyiségű, ha annak a tiszta hatóanyag-tartalma a két gramm mennyiséget nem haladja meg”. (lásd: kábítószer-készítmények mennyiség meghatározási segédlete)

Az “elterelés” lehetősége

A Btk. speciális büntethetőséget megszüntető okként nevesíti azt az esetet, amikor csekély mennyiségre és saját használatra termesztett, előállított, megszerzett, tartott vagy forgalomba hozott, illetve fogyasztott kábítószer birtoklás esetében az elkövető beismerése és ún. elterelésen való részvétel vádemelésig történő igazolása mellett lehetőséget teremt arra, hogy az elkövetővel szemben az eljárás megszüntetésre kerüljön.

Azonban, aki az esetet megelőző két évben igénybe vette már az elterelés lehetőségét, vagy ezen időtartamon belül őt bíróság bűnösnek mondta ki kábítószer-kereskedelem vagy kábítószer birtoklás miatt, a törvény automatikusan megfosztja az eljárás befejezésének ezen kedvezőbb, alternatív útjától.

Amennyiben további kérdései merültek fel a kábítószerrel összefüggő bűncselekmények tekintetében a mennyiség meghatározásával kapcsolatban, esetleg Önt vagy hozzátartozóját ezen bűncselekmények valamelyikének elkövetésével gyanúsítják vagy vádolják, illetve őrizetbe vételreletartóztatásra vagy bármely más bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelésére is sor került, minél előbb kérjen konzultációs időpontot dr. Király Enikő védőügyvédtől, aki korrekt tájékoztatást nyújt az eljárási jogokról és lehetőségekről, felépíti a helyzethez képest a legkedvezőbb védekezési stratégiát, melynek mentén haladva hozzásegíti Önt ahhoz, hogy az eljárás a legkedvezőbb eredménnyel zárulhasson!

Kapcsolódó anyagok:

https://drkiralyeniko.com/buntetojog/kiemelt-szakteruletek/kabitoszer-kereskedelem/
Telefon: 06 30 415 82 96

/kulcsszavak: kábítószer kereskedelem, büntetőeljárás, ügyvéd, dr. Király Enikő , kábítószer ügyvéd, tiszta hatóanyag mennyiség, új pszichoaktív anyag büntetés, elterelés, kábszer, védőügyvéd Budapesten/

Minél hamarabb legyen tisztában az eljárásjogi lehetőségeivel kapcsolatban! Ha büntetőeljárást indítottak Ön ellen, gyanúsítottá vált, vagy már vádlottként áll a bíróság előtt, keressen!

Hívjon most! 0630/415-8296