Nyomkövető

A távoltartás, illetve a bűnügyi felügyelet magatartási szabályainak megtartását biztosító egyik intézkedés a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszköz („nyomkövető”) alkalmazása. A bíróság elrendelheti, hogy a távoltartás, illetve a bűnügyi felügyelet magatartási szabályainak megtartását a rendőrség a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszközzel ellenőrizze. Ha a terhelt a technikai eszköz működtetésében nem működik közre, az a magatartási szabályok megsértésének minősül.

A készülékek üzemeltetéséért (rendszeres töltés, stb.), az állagának megőrzéséért a távoltartás/bűnügyi felügyelet alatt álló tartozik felelősséggel. A készülék megrongálódása, megsemmisülése esetén a “házi őrizetest” teljes körű kártérítési felelősség terheli!

A nyomkövető lábbilincs praktikus kialakítású, sporttevékenység közben sem korlátozza a bűnügyi felügyelet alatt állót

Fontos tudnivalók a készülék használatáról:

PWR: „POWER” akkumulátor állapotát jelző LED.
GPS: GPS rendszer állapotát jelző LED.
ZONE: A zóna határok megsértését jelző LED.

A beltéri egység folyamatosan csatlakoztatva legyen az elektromos hálózathoz, azt a telepítést követően a hálózatról leválasztani nem lehet!

Az akkumulátor töltése automatikus folyamat, a készüléken lévő PWR LED jelzi az aktuális állapotot. Ha a PWR LED pirosan villog, vagy nem világít, csatlakoztassa a készüléket a töltőhöz. Ekkor a PWR LED állandó piros fénnyel fog világítani jelezve, hogy a készülék töltése megkezdődött. A teljes töltöttségi állapot elérésekor a PWR LED folyamatosan zöld fényre fog átváltani, a készülék ekkor leválasztható a töltőről. A készüléket naponta legalább 2 órán keresztül kell tölteni.

A beltéri egység a faltól, bútoroktól stb. legalább 30 cm távolságban, a padlózattól pedig legalább 100 cm magasságban kell elhelyezni. Közvetlen közelében nem lehet TV-készülék, mikrohullámú sütő, PC, laptop, tükör, tükröződő felület, hangszóró, radiátor, légkondicionáló, vagy más elektromos eszköz, nagyméretű fém tárgy. Ennek figyelmen kívül hagyásakor a beltéri egység hatósugara jelentősen lecsökkenhet, ami egyben a  bűnügyi felügyelet álló személy mozgási körzetének leszűkülését is okozza.

Amennyiben a beltéri egységet valamely okból le kell választani az elektromos hálózatról és azt más pozícióba kell áttenni, akkor ezt előzetesen egyeztetni kell a  bűnügyi felügyeletet felügyelő rendőri szervvel! Áramszünet esetén annak tényéről is haladéktalanul értesíteni kell a felügyeletet gyakorló rendőri szervet, a helyi rendőrkapitányságot!

A KÉTRÉSZES (TWO-PIECE) SZEMÉLYI NYOMONKÖVETŐ

GPS kommunikátor

Ennek a nyomon követő eszköznek az alkalmazására olyan gyanúsítottak esetében kerülhet sor, akik az eszközük alkalmazására vonatkozó előírásokat ezidáig betartották. Az eszköz GPS-kommunikátor egysége nem vízálló és a mechanikai igénybevételeknek is kevésbé ellenálló, továbbá a telepítést és leszerelést személyesen csak ún. (MRD) elektronikus kulccsal lehet elvégezni.

 

A személyi nyomonkövető berendezés két részből áll:

  • GPS kommunikátor;
  • terhelt lábára rögzített RF jeladó. A két berendezés egy egységet képez.

A bűnügyi felügyelet alatt álló terhelt a GPS kommunikátort köteles magánál tartani a ruházatára, a derekára rögzített tokban. A készüléket
csak alvás, tisztálkodás, valamint annak töltése idejére teheti le, de ekkor sem távolodhat el 10 méternél nagyobb távolságra tőle, mert ez riasztást és rendőri intézkedést vált ki!

A készüléket naponta legalább 2 órán keresztül kell tölteni, ezalatt a berendezés levehető a ruházatról, de ekkor sem szabad eltávolodni tőle 10 méternél nagyobb távolságra!

Az RF jeladó a terhelt lábára rögzített kisméretű, karórára hasonlító vízálló, töltést nem igénylő készülék. Az RF jeladó bőrkontakt, és szerkezeti épség
figyeléssel rendelkezik, ezért annak megrongálása, a szíj megbontása, a bőrfelületről eltávolítása, elszeparálása (pl. zoknira, nadrágra ráhúzás) riasztást vált ki, és rendőri intézkedést von maga után!

RF jeladó
RF jeladó

Az RF jeladót a lábról nem szabad eltávolítanil, azt folyamatosan viselnie kell a bűnügyi felügyelet teljes tartama alatt, alvás, tisztálkodás során is!

Biztonsági rendszabályok:

-Ne kísérelje meg megbontani, kinyitni a készülékeket.
-Ne kísérelje meg elvágni, megbontani az RF jeladó szíját.
-A Bűnügyi felügyeletet elrendelő végzésben foglalt magatartási szabályokat maradéktalanul tartsa be.
-A GPS kommunikátor jelzéseit, üzeneteit figyelje, azokat hajtsa végre, az üzeneteket a ◊ gombbal nyugtázza.
-A GPS kommunikátort naponta legalább 2 órát töltse, ne várja meg annak lemerülését.


A bokán lévő RF jeladót tilos levágni, a szíjat megsérteni!! Kizárólag a csatt bontásával és elektronikus kulcs (MRD) alkalmazásával lehet leválasztani a bokáról !!

Fontos tudni, hogy a készülékek üzemeltetéséért (rendszeres töltés), állagának megőrzéséért a távoltartás/bűnügyi felügyelet alatt álló tartozik felelősséggel. A készülék megrongálódása, megsemmisülése esetén a terheltet teljes körű kártérítési felelősség terheli.

A bűnügyi felügyelet és a távoltartás végrehajtásáról szóló 15/2018. (VI. 15.) sz.-ú IM rendelet ITT érhető el!

Ha Ön bármiféle rendellenességet, eltérést tapasztal a készülék működésében, akkor azonnal hívja a 112-es telefonszámot, vagy a  bűnügyi felügyelet ellenőrző rendőri szervet és azokról tájékoztassa a hatóságot!

(A nyomkövetővel és az azzal szorosan összefüggő bűnügyi felügyelet elrendelésének feltételeivel kapcsolatban ITT kaphat felvilágosítást.)

Amennyiben Önt vagy hozzátartozóját valamilyen minőségben beidézték a rendőrségre, bíróságra, kérem forduljon hozzám bizalommal és vegye fel velem a kapcsolatot, kérjen konzultációs időpontot most!

 

Mindenre kiterjedő védekezést építünk fel az Ön érdekében, így megbízható és valós büntetőjogi védelmet nyújtok Önnek!

Tel.: +36304158296